Cum spune și titlul, astăzi va fi cu și despre Pannettone.
Un cozonac italian, diferit de cozonacul nostru tradițional prin formă și “umplutură”. Este doldora de fructe deshidratate, plus că e și o rețetă friendly, fără drojdie, fără zahăr sau alte “ingrediente minune”.
Ingrediente:
Pentru maia:
- 120ml lapte cald
- 120g făină 650
Pentru aluat:
- 380g făină 650
- 100g unt la t° camerei
- 5 gălbenușuri la t° camerei
- 180g fructe deshidratate (eu am folosit un mix)
- 100 ml lapte cald
- coaja de la o lămâie bio
- coaja de la o portocală bio
- 1 linguriță pudră de vanilie
Pentru topping:
- 2 linguri unt topit
- făină de cocos
Mai întâi ne ocupăm de maia. Într-un bol, amestecăm făina cu laptele și amestecăm până obținem un aluat subțire și lipicios, dar și omogen. Il acoperim cu o folie și îl păstrăm peste noapte la loc cald.
A doua zi, în bolul unui robot punem maiaua crescută (vezi poză) și celelalte ingrediente in afara de unt. Pulsăm și lăsăm la frământat vreo 10 minute la viteza mare. La final, încorporăm untul, pe rând, în cantități mici. După ce am obținut un aluat moale și foarte elastic, îl punem pe masa de lucru și îi dăm o formă de bilă aplatizată (putem presăra puțină făină dacă este prea lipicios), apoi îl transferăm într-un bol uns cu puțin unt. Acoperim bolul și lăsăm aluatul la dospit 4 ore la loc cald (eu l-am păstrat în cuptorul setat pe funcția “Păstrare la cald”).
Așteptarea este grea când vine vorba despre deserturi, dar tehnica pentru acest cozonac italian este o tehnică a dospitului. După ce trec cele 4 ore (greu, ce-i drept), răsturnăm aluatul pe o suprafață de lucru cu făină și îl mai frământăm puțin.
Apoi îi dăm iar o formă și îl punem într-o tavă cu pereți înalți și îl lăsăm la dospit până când își triplează volumul.
Îl ungem deasupra cu puțin unt, apoi introducem tava în cuptorul preîncalzit la 165°, timp de 40-50 de minute sau până trece testul scobitorii.
La final decorăm cu făina de cocos și porționăm după răcire completă!
La gust este divin!
Poftă bună!