Pilaf cu hribi

Încă de când eram copil, îmi plac hribii. Atât proaspeți, cât și uscați. Îmi amintesc cum mergeam kilometri întregi de acasă și până la pădure, pentru bureți sau ciuperci (ca să folosesc termenul de specialitate). Și mergeam, și căutăm… ba găseam, ba nu găseam… dar distracția și aerul curat erau de poveste. BBonus aveam un miros de toporași ce ne îndemna să mai căutam hribii.

Îmi mai amintesc de vacanțele la bunicii din partea mamei. Zona de munte, păduri, iarbă, aer curat, oameni blânzi, ținut uitat de timp, fără prea multă tehnologie, dar un loc atât de cald și primitor. Un loc din care nu voiai să pleci prea degrabă. Și acolo la fel, mergeai ore în șir după bureți.

Și veneam cu hribii acasă și îl spălăm bine, apoi îi tăiam bucăți mai mari și îi întindem pe ață, iar ațele le înșiram deasupra plitei de la cuptorul cu vatră. Amintiri cu gust, gustul copilăriei mele, gust pe care vreau să îl cunoască și Simon.

Ingrediente:
– 100g orez Basmati
– o mâna bună hribi uscați
– 1 ceapă
– 2 linguri ulei de măsline presat la rece
– mărar proaspăt

Am spălat orezul în multe ape și i-am dat un clocot (2-3 minute), după care l-am spălat iar. Între timp am pus hribii într-un bol cu apă caldă, cât să se hidrateze puțin.
Într-o crăticioară am pus ceapa tocată mărunt, uleiul și am cuprins bine cu apă. Am lăsat să se înăbușească puțin, apoi am adăugat orezul si hribii. Am completat cu apă, am acoperit cu un capac și am lăsat să se gătească complet la foc mic, aproximativ 30 de minute. La final am adăugat mărarul tocat mărunt.

Ne-am lins pe degete.
Poftă bună!