Pe parcursul diversificării lui Simon, am primit mii de întrebări despre ce și unde găsesc cele mai bune produse în UK.
Din dorința de a aduce aceste informații în actualitate, atât pentru mămicile la început de diversificare, cât și pentru mămicile ce sunt de curând în UK și totul este o nebuloasă în materie de alimente, a luat naștere acest articol.
Sper să vă fie de mare folos și să găsiți în el, răspunsurile la majoritatea întrebărilor!
Am început diversificarea cu clasicele și delicioasele legume. Nu mi-a fost deloc greu să le aleg deoarece, pentru mine piața este sfântă în materie de fructe și legume.
La noi în oraș, este piața 4 zile pe săptămână. Mă pot considera norocoasă pentru că în piață (market), veneau o familie cu produsele lor de la ferma proprie. Așa aveam încredere că totul este mai ok. Dar de asemenea, când nu reușeam să merg la piață, Tesco era salvarea mea.
Îmi place Tesco pentru multitudinea de sortimente de fructe și legume, pe care nu le găseam la piață atât când era sezonul lor, dar și în extrasezon. Poți să îți alegi mereu ce fructe și legume vrei să iei acasă.
Deși la început eram o “mamă cloșcă” și totul trebuia să fie conform standardelor, alegeam mereu varianta organică. Dar după ce Simon a mai crescut (avea aproximativ 18-20 luni), am trecut la varianta normală. Singura condiție care trebuie respectată este spălarea acestora foarte bine cu multă apă și vitamina C, cu rol în îndepărtarea pesticidelor.
Când vine vorba de oua, treaba se schimbă și totul este mult mai simplu. În UK, toate ouăle care au ștampila Lion Quality, sunt safe pentru consum, deoarece provin de la păsări fără Salmonella. Asta mi-a plăcut cel mai mult, deoarece putem consuma gălbenușul moale.
În materie de ouă, am ales mereu organice sau Free Range. Preferatele mele sunt ouăle albastre din Tesco și cele Happy eggs care se gasesc peste tot.
În materie de carne, am mers pe varianta Tesco, dar și pe comenzi online. În Tesco găsim carne organică, foarte gustoasă. Comenzile online le făceam la cei de la Abel & Cole. Au o gamă foarte variată de carne și organe. Condițiile de trasnport au fost mereu la înălțime, nimic de reproșat despre ei, motiv pentru care comandam regulat de la ei, până când Simon a renunțat complet la carne.
Renunțând Simon la carne, ne-am văzut “forțați” să renunțăm și noi ușor, ușor, pentru ca este extrem de dificil să gătești n feluri de mâncare. Motiv pentru care, ultimele rețete de pe site sunt vegane sau vegetariene.
De asemenea, magazinele cu specific polonez au carne foarte gustoasă și accesibilă ca preț. Se aseamănă foarte nult cu carnea românească și au mereu produse proaspete.
Când vine treaba de lactate, treaba se schimbă. Sunt atât de multe variante, încât nu știi ce să alegi.
Până la 2 ani, nu am folosit foarte multe sortimente din comerț, deoarece majoritatea aveau extrem de multă sare adăugată. Până la 2 ani îi făceam brânză de vaci și mascarpone in casă (rețete pe blog), dar după 2 ani, am început să ii dau diverse sortimente, cu un conținut de sare mai redus.
Bineînțeles că tot Tesco a fost lozul meu norocos și aici. Am gasit multe tipuri de brânzeturi fără sare: mozzarella, cheddar, emmentaler, parmesan, brânză de capra, ricotta, etc.
Laptele am căutat mereu să fie pasteurizat, integral (3,7% grăsime), iaurt natural simplu doar din lapte și culturi lactice.
Smântâna (double cream) să fie doar din lapte, fără alte ingrediente adăugate. Unt nu prea cumpăr, deorece primesc unt de casa de la soacra mea. Însă când rămân fără am 3 sortimente preferate: Lurpak, President și Kerrygold, bineînțeles fără sare. Se găsesc aproximativ peste tot.
Tesco is the winner again. Toate acestea le găsiți în Tesco, negreșit.
Când vine vorba despre pește, treaba a fost complicată pentru mine la început, deoarece trebuia să gasesc un pește care sa îndeplinească anumite condiții, cum ar fi:
– conținut scazut de mercur
– peste sălbatic
– sa fie pescuit din zona FAO sigura
– sa fie certificată MSC sau ASC
Dar treaba s-a schimbat anul trecut cand s-a dovedit că si celelalte zone FAO sunt ok deoarece nu sunt contaminate.
Am avut noroc de faptul ca stam aproape de ocean si mai cumpăram de la pescari.
Dar pentru cine nu are această posibilitate, atunci pescăria rămâne sfântă. Au destule tipuri de pește sălbatic. Înainte de a renunța la carne, consumam somon, dorada, eglefin, șalău, creveți, păstrăv, scoici, caracatiță, si cam tot ce înseamnă fructe de mare.
În materie de oleaginoase si fructe deshidratate am mers pe varianta magazin fizic: Holland & Barrett, dar si pe varianta online: buywholefood.co.uk.
Grijă mare ca produsele sa nu contina zahar, sulfiti, etc, și sa nu fie aduse din SUA ci doar din Europa, pentru a diminua riscul de aflatoxina.
Cam acestea ar fi produsele ce au o importanță sporită în ceea ce privește alimentele din UK.
Sper că am cuprins aici toate informațiile legate de produsele din cele mai mari categorii de alimente. De asemenea, nu uitați de lista de aici.
Spor la shopping!