Tort cheesecake cu căpșuni fără coacere

Rețeta este adaptare după rețeta Jamilei:

Ingrediente:
Pentru blat:
– 400g biscuiți cu pastă de curmale
– 150g unt nesarat topit

Pentru crema de brânză:
– 750g mascarpone
– 300 ml smântână
– 100 ml apă rece
– 100 ml lapte fierbinte
– 2 lingurițe pudră de vanilie
– 4 picături ulei esențial de lavandă
– 3 linguri pudră de agar agar
– 5 linguri miere certificată (1+)

Pentru decor:
– 350g căpșuni proaspete
– macarons

Pentru jeleu:
– 200g căpșuni
– 200 ml apă
– 1 linguriță agar agar

Punem biscuiții într-o pungă si ii sfârâmăm cu un sucitor. Apoi adăugăm untul topit si amestecăm bine. Așezăm o formă pe un platou (eu am avut rotundă cu diametrul de 24 cm) si punem compoziția pentru blat. O fixăm cu ajutorul unui pahar astfel încât să obținem un blat compact și uniform, după care îl băgăm la frigider.

Între timp ne ocupam de crema de brânză.
Într-un robot punem brânza mascarpone, smântâna, aromele si mierea și mixam bine, la viteza mare 3-4 minute. Într-un vas, amestecăm agarul cu apa si lăsăm să se odihnească putin. Apoi il adăugăm peste lapte și îl amestecăm cu laptele fierbinte. Conținutul de lapte si agar, îl punem peste crema de brânză și mai mixam maxim un minut. Scoatem forma cu blatul din frigider si decoram pereții formei cu căpșuni, tăiate în două (vezi poza de mai jos). Cand am terminat, punem crema de brânză și nivelăm ușor. Introducem platoul la rece, peste noapte sau macar pentru 5-6 ore.

În tot acest timp, ne ocupam de jeleu. Punem căpșunile intr-o crăticioară cu jumătate din cantitatea de apă, iar cu cealaltă jumătate hidratăm agarul. Punem amestecul cu agar peste căpșuni și aducem in punctul de fierbere. Luam oala de pe foc si lăsăm sa ajunga la t° camerei. Cand a ajuns la t° optimă, punem jeleul lichid peste crema de brânză și păstrat iar la frigider până când acesta se solidifica. Decoram cu căpșuni proaspete si macarons.

Ușor și răcoritor!

Crema este foarte aerată iar straturile se vad frumos delimitate.

Pentru macarons:

  • 80g făină de migdale
  • 1 lingură mix turmeric si boia de ardei
  • 3 linguri xylitol
  • 2 albusuri

Intr-un bol batem albusurile spuma tare împreună cu xylitolul. Apoi incorporam făina de migdale si pudra colorată. Incorporam cu grija, cu mișcări largi. Punem compoziția intr-un pos si formăm cerculetele pentru macarons. Introducem tava in cuptorul preîncalzit la 150°, timp de 25 de minute.

I-am umplut cu unt de caju.

Nu sunt cei mai perfecți dar sunt gustosi.

Pofta bună!