Turte cu julfă

La noi în Moldova, există un desert de post, care se face o singură dată pe an, mai exact în Ajunul Crăciunului și care e musai să se mănânce tot în aceeași zi. Acest desert se numește Turte cu julfă sau Pelincile lui Hristos. Este un desert plin de istorie și nu l-am mai întâlnit în alte zone ale României.
Se spune că în urmă cu câteva sute de ani, gospodinele pregăteau acest desert făcând referire la Fecioara Maria care nu avea unde să-l nască pe Iisus și nici scutece cu care să îl îmbrace, de aici si denumirea.

Acum că știți de unde este denumirea, poate vă întrebați ce înseamnă julfă. Ei bine, pe timpuri, când bătrânii noștri cultivau cânepă, gospodinele strângeau semințele de cânepă, le măcinau într-o piuă (mojarul din zilele noastre), apoi puneau semințele “măcinate” la fiert, iar ce se ridica la suprafață se numea julfă, pe care o presărau peste turte.

Astăzi, s-a “modernizat” rețeta și se folosește nucă măcinată. Pentru că nu am vrut să uit complet rețeta clasică, eu am folosit și nuci, dar și cânepă.

Pe lângă această rețeta cu încărcătură emoțională, cel mai mult mă bucură faptul că bunica ne făcea atunci când eram copii. Ne punea să pisăm acele semințe și noi nu voiam pentru că joaca era mai importantă la acea vreme. Așa cum eu am avut parte de aceste “rețete ale copilăriei”, așa vreau ca și Simon să aibă parte de ele. Și cine stie? Poate peste ani și ani, va povesti și el cum îi facea mama lui turte cu julfă.

Haideți să vedem de ce avem nevoie:
Ingrediente:
Pentru turte:

  • 250g făină 650
  • 100 ml apă caldă
  • 1 lingură ulei de măsline

Pentru însiropat:

  • 3 linguri miere certificată (1+)
  • 10 linguri apă
  • 1 picătură ulei esențial de portocale
  • 1 praf de vanilie

Pentru umplutură:

  • 100g seminte de cânepă decorticate
  • 300g nucă măcinată (hidratată în prealabil)

Începem cu turtele. Nimic mai simplu! Amestecăm ingredientele și frământăm puțin aluatul. Apoi îl împărțim în 7 bucăți “ochiometric” egale. Fiecare bucată de aluat se întinde în foaie exagerat de subțire, ca o foaie de hârtie.

Încingem o tigaie antiaderentă și coacem turtele subțiri, 2-3 minute pe fiecare parte. Apoi le acoperim cu un prosop curat.

În dimineața ajunului, facem un sirop din ingredientele de mai sus și însiropăm fiecare turtă în parte, iar pe fiecare din ele, presarăm nucă și semințe de cânepă, apoi iar așezăm o turtă, pe care o însiropăm, etc. Repetăm procesul până terminăm. O lăsăm 2-3 ore să se întrepătrundă aromele, apoi se portionează și se servește.

Poftă bună!