Napolitane de casă cu nuci și caramel

Mă gândesc la niște napolitane de casă de foarte mult! Ne făcea mama acasă doar la ocazii speciale, Crăciun sau Revelion. Ne plăceau atât de mult și mereu așteptam Crăciunul sau Revelionul următor doar pentru aceste napolitane.

Avea și dreptate când le făcea atât de rar. Sunt pline de caramel și mai mult de o bucățică nu poți mânca. De aceea, această porție de napolitane, nu li se cuvine copiilor, ci doar nouă, adulților.

Rețeta nu e complicată absolut deloc, însă sunt câțiva pași care trebui respectați.

Ingrediente:
– 150g zahăr pudră
– 250g zahăr
– 100ml apă
– 5 ouă la t° camerei
– 250g unt la t° camerei
– 350g nucă măcinată
– coaja de la o portocală bio
– 4 foi napolitane

Eu m-am folosit la Thermomix la maxim pentru această rețetă. Mai exact:

1. Am făcut zahărul pudră: 10 secunde, viteza 10.
2. Am măcinat nuca: 7 secunde, viteza 5.

În bolul Thermomix-ului, am pus zahărul pudră, untul și coaja de portocală. Am amestecat totul 10 secunde, viteza 6. Apoi, am încorporat pe rând ouăle. La fiecare ou încorporat, am amestecat 10 secunde, viteza 5.

Când ouăle sunt încorporate și amestecul este omogen, trecem la pasul următor, caramelul.

Punem cele 250g zahăr într-o tigaie antiaderentă și la foc mic, topim zahărul. Când acesta devine auriu, adăugăm apa cu mare grijă, deorece caramelul fierbinte este extrem de periculos.

Amestecăm bine, până când caramelul începe să fiarbă. Lăsăm să fiarbă vreo 3-4 minute, apoi adăugăm amestecul cu ouă si unt. Omogenizăm bine crema, apoi încorporăm nuca măcinată.

Lăsăm crema să se răcească până când ajunge la temperatura camerei.

După aproximativ 30 de minute, crema poate fi folosită, e suficient de “răcorită” și putem asambla foile de napolitane.

Pe un tocător, punem o foaie de napolitană, apoi întindem o treime din cremă, pe toată suprafața foii.

Deasupra așezăm a doua foaie și continuăm cu a doua treime de cremă și continuăm până când crema este gata. Ultimul strat va fi bineînțeles, a patra foaie de napolitană.

Deasupra, așezăm un alt tocător, peste care putem o greutate. Eu am folosit o sticlă de apă de 3l. Păstrăm la rece pentru 3-4 ore, apoi porționăm după mărimea și forma dorită.

Vă spun sincer că nu se compară cu nicio napolitană din comerț și ies foarte multe bucăți. Puteți face jumătate de porție sau puteti folosi doar 2 sau 3 foi, după preferință.

Sper să încercați și voi și să vă placă la fel de mult cum ne plac și nouă!

Poftă bună!