Tortul Familiei

Colindând magazinele pentru a cumpăra lista pentru meniul de Crăciun, am văzut o reclamă la un tort pe care îl făcea Jamie Oliver. Mă uit la soțul meu, el se uită la mine și ne transmiteam reciproc că “ce bine ar merge un tort!” Zis și făcut! Ne-am trecut rapid pe lista ce avem nevoie pentru tort și hai să luăm cele necesare. Simon, fiind parte din familie, atunci tortul trebuie să fie musai friendly.

Am păstrat aceeasi rețetă pentru blaturi, dar am făcut 2 tipuri de cremă, una de mascarpone și una de vanilie. Decorul fiind mereu bogat in fructe proaspete, viu colorate. Haideți să vedem de ce avem nevoie!

Ingrediente:
Pentru 3 blaturi:
– 10 ouă
– 400g făină
– 280g iaurt
– 140 ml ulei
– 1 praf de copt bio
– 1 lingură pudră de vanilie
– 1 lingură scorțișoară Ceylon
– 3 linguri miere (1+)
– coaja de la o portocală bio (spălată cu bicarbonat)

Pentru cremă:
– 300g mascarpone
– 150g smântână
– 2 linguri miere (1+)
– 2 picături ulei esențial de portocale

Pentru crema de vanilie:
– 500 ml lapte
– 30g amidon de porumb (nemodificat genetic)
– 1 linguriță pudră de vanilie
– 3 gălbenușuri
– 2 linguri miere certificată (1+)

Pentru decor:
– fructe proaspete și frunze de mentă

Începem cu blatul. Batem ouăle cu mierea, apoi adăugăm iaurtul si uleiul. Amestecăm bine si invităm și făina și restul ingredientelor. Împărțim compoziția in 3 tăvi tapetate cu hartie de copt si nivelăm ușor pentru a avea blaturi drepte și simetrice. Introducem tăvile în cuptorul preîncalzit la 160°, timp de 30 de minute sau până devin aurii.

Pregătim crema de brânză. Amestecăm toate ingredientele pt cremă și batem cu mixerul la viteză mare până obținem p crema densă și grea, care nu cade din spirala mixerului. ATENȚIE: branza mascarpone si smântâna trebuie să fie foarte, foarte reci, si avem grija cum mixam crema, sa nu se taie.

Între timp ne ocupam și de crema de vanilie. Intr-un bol, batem ouăle, apoi adăugăm și celelalte ingrediente și amestecăm bine. Toată compoziția o punem intr-o crăticioară, pe foc mic. Amestecăm continuu până când se îngroașă și are textură de cremă. Apoi o luam de pe foc și o lăsăm să se răcească complet, acoperită cu folie, sa nu prindă crustă.

Lăsăm blaturile sa se răcească complet, după care le insiropăm putin cu lapte. Așezăm pe platou primul blat, iar cu ajutorul unei spatule punem din crema de mascarpone apoi al doilea blat, urmat de crema de vanilie și nu in ultimul rand al treilea blat cu crema de mascarpone. La final, decorăm cu fructe și frunzele de mentă.



Usor de facut și foarte pufos.
Spor la bucătarit și nu uitați că nu avem nevoie de o zi specială pentru a mânca tort!