Maia sălbatică de la 0

  • Post author:
  • Post category:Rețete

În ultimele luni, am trăit un film! De la un virus ce facea ravagii în China, la răspândirea acestuia în lumea întreagă, la stadiul de plină Pandemie Globală și până la cumpărături nebune și uneori inutile.

Spun inutile, deoarece cunosc persoane care nu au gătit în viața lor, dar și-au cumpărat saci de făină și drojdie cât cuprinde. Că doar “ce facem dacă vine foametea?”

Totuși, dacă în aceste vremuri tulburi, rămânem fără drojdie, atunci o facem noi acasă. Maiaua sălbatică are zeci de denumiri. Printre cele mai cunoscute sunt: starter, polish, sourdough, maia, plămădeală, drojdie de casă.

Nu are rost să vă mai spun că e si varianta sănătoasă, fără monostearat de sorbitan (o ceară sintetică).

Așadar, ma adresez în primul rând gospodinelor. Am un anunț foarte ‼️IMPORTANT‼️de făcut, înainte să vă apucați de maia.

Nu va prinde viață maiaua daca sunteți triste, suparate sau nu aveti o stare buna. Apucați-vă de lucru doar daca sunteti zen.
Dovedit științific și trait pe propria piele!😄

După ce ne ia zenul, un alt aspect foarte important este igiena.
Vasele pe care le folositi trebuie să fie ultra – mega – super curate, altfel va prinde mucegai.

Să începem!

Am amestecat 100g făină 650 cu 100 ml apa. Am amestecat până am obținut un aluat lipicios și omogen. Am pus într-un borcan super curat, cu capac.

Se păstrează la loc cald până “înflorește”, adică face bule și devine ca un burete, în jur de 24 de ore. Apoi se păstrează la frigider și ani intregi.

Ca să reziste ani întregi, trebuie hrănită mereu cu 50g faina si 50 ml apa, la interval de o săptămână se face hrănirea sau ori de câte ori folosiți din ea.

V-o prezint pe Maricica, maiaua mea sălbatică, după 2 ore! Este super aerată și plină de viață. Abia aștept să coc o pâine din ea.

Cum ne dăm seama că maiaua este bună și în viață? Foarte simplu! Punem apă rece într-un bol și deasupra punem cateva linguri de maia. Dacă aceasta plutește, atunci sunteți magice, maiaua are viață și este bună de folosit.

Maiua este ca un copil mic. Trebuie păstrată curată, hrănită și fericită. O gospodină zen, o maia perfectă. O puteți chiar și boteza (bine, fără să mai chemați și popa😄).

Ține loc perfect de drojdie, este sănătoasă, procesul puțin complicat, dar merită tot efortul.

Spor la plămădit!❤ Vă țin la curent!